På denne side bringer DANSK BIOTEK nyheder fra medlemmerne, som på denne måde får mulighed for at blive ekstra eksponeret.

Vi modtager derfor gerne pressemeddelelser og andre nyheder. Send dem til Dorte Dannemann, hjælp af denne formular.

13 Oct 2016

Oprydning i Karolinska Development har taget længere tid end forventet

For godt et år siden meldte Karolinska Development ud, at ventureselskabet vil være det førende nordiske ventureselskab, men der går et halvt til et helt år, før investeringsselskabet for alvor er klar til at påtage sig rollen.

”Danmark er kun en times flyvetur væk, og der er nogle dygtige folk og et godt miljø, så det giver mening. Geografisk har vi indtil videre selskaber i Sverige – hovedsageligt i Stockholm – et i Gøteborg og et i Finland. Men fremadrettet kigger jeg på hele Norden.” Sådan lød det i september sidste år til MedWatch fra Jim Van heusden, direktør for Karolinska Development, ventureselskabet tilknyttet det berømte svenske medicinske universitet: Karolinska Instituttet. Siden er det dog ikke blevet til en eneste ny investering. For restruktureringen af Karolinska har taget mere tid end forventet. ”Man skal tænke på, at det er et politisk system, vi arbejder i.

Der er meget politik i at få tingene gjort rigtigt og få alle med sig. Det er hårdt arbejde og en stor opgave, men også fantastisk spændende,” siger Bo Jesper Hansen, bestyrelsesformand for Karolinska Development, der har varetaget posten siden 2013. Turnaround tager tid Bo Jesper Hansen, der i sin tid var med til at starte Swedish Orphan og siden blev arbejdende bestyrelsesformand for Swedish Orphan Biovitrum (SOBI), da selskabet fusionerede med Biovitrum i 2009, hentede selv Jim Van heusden til posten som direktør for Karolinska Development i marts 2015 fra det belgiske ventureselskab Gimv, hvor han var partner.

Det skete efter en turbulent tid hos Karolinska Development, hvor bestyrelsen først fyrede Torbjörn Bjerke i september 2014, afløste ham to uger efter med Bruno Lucidi, som derefter også måtte lade livet som topchef for ventureselskabet efter små fem måneder, fordi heller ikke han og bestyrelsen kunne blive enige om strategien for selskabet. Det er dog gået langt bedre med Jim Van heusden, der har trimmet Karolinska Development fra ved udgangen af 2014 at have 21 porteføljeselskaber til nu at have 10. I 2013 var Karolinska Development, der blev stiftet i 2003 med udgangspunkt i, at det er uetisk ikke at kommercialisere innovation fra universitetet, oppe på at have investeringer i hele 35 selskaber. ”Man kan ikke bygge en portefølje med så mange selskaber i early stage. Det kræver en masse penge, det er høj risiko, og der skabes ikke værdi før på længere sigt. Det tager jo mindst ti år for et selskab at få et produkt på markedet, hvor der i mellemtiden kommer flere dårlige nyheder end gode fra mislykkede projekter.

Det går ikke i længden,” siger Bo Jesper Hansen, der sammen med Jim Van heusden har arbejdet hårdt på at trimme Karolinska Development. ”Det har taget en del tid, for en turn-around er en lang proces. Mange af selskaberne er blevet afhændet og har fået nye investorer, og nu har vi en håndfuld selskaber tilbage, som vi tror på, og fortsat selv er medinvestorer i. Nu er vi så ved at vurdere, om vi kan restrukturere hele finansieringsstrukturen, så vi får et andet kapital-flow og dermed muligheden for at investere yderligere,” fortæller Bo Jesper Hansen. Flest svenske investeringer Det skulle selskabet så gerne være klar til om seks til 12 måneder, mener bestyrelsesformanden. ”Strategien er uændret. Vi vil være det førende nordiske ventureselskab og investere i hele Norden, men vi er nødt til at gøre firmaet klar til det. Inden for det næste år står vi med et nyt KD, som kan kaste sig ud i opgaven.” Spørgsmålet er så, hvor mange investeringer i danske virksomheder, det vil blive til, for ifølge Bo Jesper Hansen er det svenske innovationsmiljø længere fremme end det danske. ”Der er mere risikovillig kapital i Sverige, og dermed oplever jeg også en mere entreprenant kultur deroppe. Incentive-strukturen er desuden bedre i Sverige. Rent skattemæssigt og entreprenørmæssigt er strukturen i Danmark bare ikke optimal,” siger Bo Jesper Hansen og peger på et nyt svensk initiativ, som betyder, at hvis man starter en venturefond eller seed-fond i Sverige, så vil staten stille med 50 pct. af pengene. ”Det betyder, at hvis en fond rejser 100 mio. kr., så kommer staten med 100 mio. kr. oven i.

Det viser en virkelig stærk satsning på forskning og udvikling, og det betyder virkelig meget,” siger Bo Jesper Hansen, der forudser, at hovedparten af Karolinska Developments investeringer derfor kommer til at ligge i Sverige. ”Det er jeg sikker på. Men vi vil gerne indgå i syndikerede samarbejder med andre venturekapitalfirmaer, så de investerer i det, vi har, og vi investerer i deres. På den måde får vi jo serveret flere ting på vores tallerken,” siger Bo Jesper Hansen, der dog også har roser til den danske iværksætterkultur. ”Jeg synes, Danmark har masser af gåpåmod, og der kommer forskning af meget høj klasse ud fra de danske universiteter. Sammenligner man Danmark, som kun har fem mio. indbyggere med Sverige, så er den svenske farma/biotekbusiness jo ikke stor i forhold til den danske. Her har Danmark været heldige at have store firmaer som Lundbeck og Novo Nordisk, der støtter dansk forskning og også genererer spin-outs. Det er en enorm fordel.”

If you can't find it here or have feedback to our website, please do not hesitate to contact dd@danskbiotek.dk or 28895854

Copyright 2016 Danskbiotek. All rights reserved.